publicaties

Van Saarloos publiceerde in diverse media, waaronder literaire kritieken voor de Volkskrant en columns in nrc.next en NRC. Ze publiceerde verhalen en essays in De Revisor, Tirade, Das Magazin, Armada, De Optimist, Tijdschrift EI, Tijdschrift OER

Enkele publicaties uitgelicht:

2018

Gemeen Empathisch”, essay in Wijsgerig perspectief31391234_10156604607150934_3175655495327285248_n

Voorpublicatie in De Groene Amsterdammer van het voorwoord / briefwisseling met Gloria Wekker in de nieuwe vertaling van Een kamer voor jezelf, uitgeverij Chaos.
‘Ik voel me vaak een verkeerd soort vreemde’, interview met Masha Gessen, Poetin-biograaf en New Yorker-columnist, in De Groene Amsterdammer.

Hokjesdenken schept orde in de chaos. Maar hoe ziet de liefde eruit wanneer deze niet in man/vrouw of homo/hetero wordt opgedeeld? ESSAY Waterig denken, De Groene Amsterdammer.

Zomergasten-portret van Glenn Helberg, Varagids.

 

 

30 november 2016 / Vrij Nederland ‘Schrijfster in boerka: Totaal anoniem maar enorm zichtbaar’

atria-adichie

Chimanda Ngozi Adichie is in Nederland en Simone zou haar interviewen. En toen toch niet. Hier lees je waarom.

Ingekorte versie van de Mosse Lezing: ‘Are You Out To Be Gay?’ op Vileine

augustus 16 / Old Love / twee verhalen voor de tentoonstelling van fotograaf Annabel Oosteweghel

juli 2016 / De Roze Correspondent / Een initiatief met socioloog Laurens Buijs / redactiewerk en eigen bijdrages

De Roze Correspondent

De Roze Correspondent

Annabel Oosteweghel - Old Love

Annabel Oosteweghel – Old Love

11 juni 2016 / I Love Dick / Vrij Nederland / ‘Elke brief is een liefdesbrief,’ stelt Chris Kraus in haar twintig jaar oude brievenroman ‘I Love Dick’, die nu opeens een enorme hit is. Volgens Simone van Saarloos is de afwezigheid van de ander noodzakelijk voor wie verliefd is op woorden. Vandaar de monddode muze Dick.

Aan het worstelen

Worstelen met Anna Konda

16 juli 2016 / Worstelvrouwen. Omhelsde agressie in Berlijn / Vrij Nederland / Anna Konda worstelt met mannen voor geld. Simone van Saarloos bezocht haar in Berlijn om het vrijwillige geweld te leren begrijpen.

20 april 2016 / voordracht bundelpresentatie Vrouwen schrijven niet met hun tieten / Joop.nl

8 maart 2016 / Vogue ‘Selfie in je broek’

8 januari 2016 / Terug naar Westminster, Maryland / Vrij Nederland / In 2005 woonde Simone van Saarloos een jaar in Westminster, Maryland. Ze ging terug en zag hoe de falende Amerikaanse Droom wit en zwart in zijn verlammende greep houdt. ‘Er wordt geblowd, gegeten, televisie gekeken alsof ze hun energie en levenslust willen temperen en in balans willen brengen met het dociele leven dat voor hen is weggelegd.’